HÅRVÄXT BORTTAGNING MED IPL 
 (INTENSIVT PULSERANDE LJUS)

Håret har tre växtfaser

  • Växtfas
  • Övergångsfas
  • Vilofas

På kroppen är vanligen 20-30% av hårstråna i växtfas. Vid varje behandling förstörs 60-90% av de hårsäckar som är i växtfas. Vid nästa behandling har en del hårsäckar som tidigare varit i vilofas kommit i växtfasen och är mottagliga för behandlingen. På så vis sker en successiv utglesning av behåringen.

KÄRLBEHANDLING

Det finns flera faktorer som ger upphov till de vaskulära förändringarna på huden:

Arvanslag, UV-ljus, sol, temperaturväxlingar, fysisk ansträngning, stress, hormonella förändringar, läkemedel, alkohol, citrusfrukter med flera.

Vad kan behandlas med kärlbehandling?

Rodnader, ytliga blodkärl, acne och rosacea.

Vad händer när man kärlbehandlar med IPL?

Ljuset söker sig till hemoglobinet i blodet och omvandlas till värmeenergi som leder till att blodkärlen koagulerar och kärlbädden minskar bland annat vid ytliga blodkärl, diffusa rodnader och rosacea.

Hur går behandlingen till med IPL?

Huden rengörs och en kall gel appliceras på området av huden som skall behandlas. Genom en ljusprisma leds ljuspulsen mot huden. Vid varje puls upplever man värme och lite stickningar. Vanligen ges en serie behandlingar vilket ger utmärkta och långvariga resultat, samt stor tillfredställelse med resultatet. Vanligen behövs 2-5 behandlingar, vid enstaka ytliga blodkärl vid behandling av rosacea och rodnader kan flera behandlingar krävas.

Vad skall man tänka på före och efter behandlingen?

Man ska inte använda makeup på området som skall behandlas – det går dock bra att använda makeup efter behandlingen. Efter gjord behandling kan en lätt rodnad uppstå, men denna avtar under samma dag.

HUDFÖRYNGRING

Vad kan behandlas inom hudföryngring?

Rynkminskning, slapp hud, grova porer, acne/acneärr, pigment-, åldersfläckar och solskadad hud.

Hur går behandlingen till med IPL?

Huden rengörs och en kall gel appliceras på området av huden som skall behandlas. Genom en ljusprisma leds ljuspulsen mot huden. Vid varje puls upplever man värme och lite stickningar. Vanligen ges en serie behandlingar vilket ger utmärkta och långvariga resultat. Personer med ljusare hy och mer pigment svarar snabbare på behandlingen. Vanligen behövs 2-5 behandlingar. Rena solskador kräver enstaka behandlingar och pigmentförändringar orsakade av hormoner eller medicin kräver fler och oftast underhållsbehandlingar var 3:e månad för att hålla huden jämnfärgad.  

Vad skall man tänka på före och efter behandlingen?

Man skall inte använda makeup på området som skall behandlas – det går dock bra att använda makeup efter behandlingen. Efter behandlingen kan en lätt rodnad uppstå men som avtar under samma dag.

Vanliga frågor

Hur många behandlingar behövs?

Behandlingarna når endast hår som är under aktiv växtfas. Därför bör man räkna med cirka fyra till åtta behandlingar tills man har nått alla hårsäckar. Några faktorer som kan påverka antal behandlingar är hudtyp, antal hårsäckar, hårets struktur och område på kroppen. Eftersom detta är individuellt kan behandlingstiden variera mellan olika personer.

Hur effektiv är behandlingen?

IPL-metoden har mer än 20 års erfarenhet av hårborttagning och det har visat sig att resultatet är permanent eller varaktigt i flera års tid. Det finns flera faktorer som gör att kroppen kan bygga upp nya hår på området som tidigare behandlats. Detta kan vara hormonella förändringar i kroppen eller eventuellt medicinering.

Är ljuset farligt?

IPL-ljuset är ett ofarligt ljus som är synligt för ögat. Det förekommer inga ultravioletta strålar som anses vara farliga. Ljuspulserna kan kännas som ett varmt litet stick i huden efterföljt av värme.

Vad händer efter behandlingen?

En lätt rodnad kan uppkomma efter behandlingen, som avtar efter en stund. Håret som har behandlats faller bort två till tre veckor efter handlingen. Huden känns mjuk och len tills nästa växtfas aktiveras tills det är dags för nästa behandling – man räknar med 4-6 veckor för ansiktet, samt 6-8 veckor för benen.

Vad ska man tänka på före och efter behandlingen?

Man skall inte använda makeup på området som skall behandlas, men det går bra att använda efter behandlingen. Rakning av området börs göras 1-2 dagar före behandlingen, med en utväxt på cirka 1 mm. Efter behandlingen kan en lätt rodnad uppstå men som avtar efter några minuter eller inom samma dag.