TATUOINTIEN POISTAMINEN

TATUOINTIEN POISTAMINEN ND:YAG Q-SWITCHED -LASERILLA

Hoidon kulku

Tatuoinnin väripigmentit hajotetaan laservalon avulla pienemmiksi hiukkasiksi, jotka keho voi hävittää itse. Tämä hidas prosessi perustuu siihen, että omat valkosolusi ”syövät” ja kuljettavat väriaineen pois. Tatuoinnin poistamiseen kuluu vähintään 8 kuukautta. Isoimpien, värikkäiden tatuointien poistaminen saattaa kestää yli 18 kuukautta. Hoitokertojen välillä tulee olla 8 viikon tauko. Hoitoa ei voida kiirehtiä, sillä omasi kehosi kuljettaa pois ”hajotetun” tatuoinnin.

Montako hoitoa tarvitaan?

Värin poistamiseen tarvittavien hoitokertojen määrä riippuu monista tekijöistä – värikylläisyys, tatuoinnin väri ja se, miten syvälle ihoon väri on imeytynyt. Hoitokertojen määrä on eniten sidonnainen tatuoinnin pigmenttien määrään. Ohuet mustat viivat saattavat hävitä jo muutaman hoitokerran jälkeen. Yksiväriset mustat tatuoinnit saattavat hävitä jo 3-5 hoidon jälkeen, kun taas moniväriset tatuoinnit saattavat vaatia 6-12 hoitokertaa. Tatuoinnin iällä on myös merkitystä – 20 vuotta sitten tehty tatuointi on jo ehtinyt haalistua, ja se on helpompi poistaa kuin vain muutama vuosi sitten otettu tatuointi.

Tarvitaanko kipulääkettä?

Laserpulssit muistuttavat kuminauhan napsautuksia, ja ne ovat useimpien mielestä täysin siedettäviä. Pienemmät tatuoinnit voidaan peittää EMLA-laastareilla, joita on saatavilla apteekeissa ilman reseptiä. Voit käyttää laastaria halutessasi 2 tunnin ajan ennen hoitoa.

Hoito-ohjeet

Käsitelty ihoalue saattaa monesti tuntua aralta ja turvonneelta, mutta oireet häviävät yleensä muutaman päivän kuluessa. Joskus ihoon saattaa syntyä rupia tai pieniä rakkoja 8-72 tunnin kuluessa. Ne ovat kuitenkin täysin vaarattomia, eivätkä aiheuta arpia. Vältä ihon raapimista. Iho-oireet häviävät yleensä 1-2 viikon kuluessa.

Käsiteltyä ihoaluetta voidaan käsitellä heti hoidon jälkeen ja sitä seuraavina päivinä pakastetulla kylmäpussilla, esim. pakastevihannespussilla. Muista kuitenkin kietoa kylmäpussi puhtaan pyyhkeeseen, jotta et palelluttaisi ihoa.

Hygienia on kaiken A ja O. Levitä tatuointiin paksu kerros voidetta 3-4 kertaa päivässä. Voiteeksi sopivat esim. Helosan, Bepanthen tai Aloe Vera -geeli. Muista pestä kädet vedellä ja saippualla ennen voiteen levittämistä. Hoidon jälkeisenä päivänä voit käydä suihkussa normaalisti.

Vältä saunomista, kylpemistä ja uima-allasta ensimmäisen viikon ajan. Jos ihoon on syntynyt rakkoja, odota, että ne ovat parantuneet täysin.

Jos lähdet aurinkolomalle pian hoidon jälkeen, suojaa käsitelty ihoalue vaatteilla tai aurinkovoiteella, jossa on korkea suojakerroin (vähintään suojakerroin 30).

Kehosi ”työstää” tatuointia. Siksi kannattaa jättää treenit väliin muutaman päivän ajan ja levätä.

Jos ongelmia ilmenee tai jos kaikki ei näytä normaalilta, voit aina ottaa minuun yhteyttä puhelimitse. Minulla on pitkä kokemus haavoista ja niiden hoidosta sairaanhoitajakokemukseni perusteella. Siksi voit luottaa rauhallisin mielin siihen, että saat tarvitsemasi hoidon.