BORTTAGNING AV TATUERINGAR MED Q SWITSHAD ND:YAG LASER

Hur går behandlingen till?

Med hjälp av laserljuset sprängs färgpigmentet i tatueringen till mindre partiklar som kroppen sedan kan ta hand om och göra sig av med. Detta sker genom att dina vita blodkroppar ”äter upp” och transporterar bort färgämnet, vilket är en långsam process. Du bör räkna med minst 8 månader för borttagning av en tatuering, samt större tatueringar med mycket färg kan ta upp till 18 månader eller mer. Det måste även gå 8 veckor mellan behandlingarna. Behandlingen kan inte påskyndas eftersom det är kroppen som skall forsla bort den ”sönderslagna” tatueringen.

Hur många behandlingar behöver jag göra?

Hur många behandlingar som krävs innan färgen är borta beror på flera faktorer – färgmättnad, tatueringens färg samt hur djupt den sitter. Antalet behandlingar är främst beroende på mängden pigment i tatueringen. Tunna svarta streck kan gå bort efter någon enstaka behandling. Enfärgade svarta tatueringar kan vara borta på 3-5 behandlingar medans de med många färger kan kräva 6-12 behandlingar. Åldern av din tatuering har också betydelse – en 20 år gammal tatuering har blekts en del och är då lättare att avlägsna än en som bara är något åt gammal.

Behövs smärtlindring?

Varje laserpuls känns som om man snärtar till med en gummisnodd, och är för de flesta fullt uthärdlig. En mindre tatuering kan täckas med ett EMLA-plåster som finns att köpas receptfritt på apotek och detta ska du sätta på cirka 2 timmar i förväg, om du så vill!

Vårdföreskrifter

Många patienter blir lite svullna och ömma på det behandlade området, med det försvinner i regel efter någon dag. En del får en sårskorpa eller små blåsor inom 8-72 timmar. Det är dock ingen fara och ingen indikation på att du kommer få några ärr. Undvika att klia och i regel försvinner dessa efter en till två veckor.

Det kan vara skönt att kyla ner det behandlade området timmarna efter själva behandlingen och de två närmsta dagarna med till exempel en kylklabb eller ärtpåse ur frysen. Viktigt att vira in dem först i en ren handduk så att du inte förfryser området.

Hygienen är A och O. Smörj in din tatuering 3-4 ggr per dag, med ett tjockt lager antiseptisk salva t.ex Helosan, Bephanten eller Aloe Vera gel – men kom ihåg att tvätta händerna först med tvål och vatten. Dagen efter behandlingen får du duscha som vanligt.

Undvik bastu, badkar och swimmingpool den första veckan. Har du blåsor måste du vänta tills de läkts helt och hållet.

Om du åker på solsemester kort efter behandlingen bör du skydda det behandlade området med kläder eller hög solskyddsfaktor, minst 30.

Eftersom kroppen ”jobbar” med din tatuering kan det vara bra att hoppa över träning i ett par dagar och vila istället.

Vid eventuella problem och om du är orolig att det inte ser normalt ut, tveka inte att ringa mig. Eftersom jag har lång erfarenhet av sår och sårläkning som sjuksköterska så kan du känna dig trygg i att du får den vård som behövs.